De winkelwagen is leeg
Dutch Cuisine
Zalm gemarineerd in rode bietensap

 Wie kent ze niet op van een receptie, de gerookte zalm op een dik rond toastje met een druppel mayo,
afgewerkt met een takje dille en geserveerd in zo’n raar wit geribbeld papiertje. 
Zelf heb ik ze ook heel veul gemaakt bij de Fazanterie in Ulvenhout.

We gaan het nu eens anders aanpakken met die zalm, veel leuker en smaakvoller, door de zalm zelf te gaan marineren.
Voorwaarde is wel dat je er drie dagen van tevoren aan begint, maar dan heb je ook echt wel wat.

Wat heb je nodig

1 zalmfilet zonder vel en graten
4 gekookte rode bieten of een fles rode bietensap
500 gr zeezout
100 gr bruine basterdsuiker
sap van 4 verse sinaasappels
bosje dille
1 dun gesneden Spaanse peper
zwarte peper uit de molen 

Hoe te maken

Doe de biet, dille, sinaasappelsap en de basterdsuiker in een mixer en pureer glad. Voeg daarna de gesneden Spaanse peper toe.
Leg de zalm met binnenkant naar beneden in een grote schaal en giet de massa eroverheen.
Bedek met plasticfolie en laat de zalm 10 uur in de koelkast marineren.
Na 10 uur draai je de zalm om. Zorg wel dat de marinade goed over de hele zalm verspreid is. Laat de zalm dan nog een dagje verder marineren.
Was daarna de marinade met water van de zalm af en droog de zalm met keukenpapier.

Serveren:

Om de zalm wat makkelijker te snijden leg ik hem altijd eerst even in de diepvries 
Snij er dunne plakjes van en leg ze in een waaier per 5 op een bord.
Je kunt er groene gemarineerde bietjes en tomaatjes bij serveren of een groene kruidensalade.
Als extra garnering wat druppels kruidenolie of citroenmayonaise.

 


Kruidenolie
20 blaadje verse munt
20 gr peterselie zonder steeltjes
20 gr verse dille
1/2 citroen even uitknijpen
olijfolie
zout en peper

Citroenmayonaise

3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
peper
geraspte citroenschil

 
Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 
  instagram
 
 

Gewoon leuke dingen

Roosendaal lezing [Klik Hier]

BNdeStem  ARTVARK[Klik Hier]

Stoof in Kriekenbier [Klik Hier]

 

Inschrijven nieuwsbrief