De winkelwagen is leeg
Dutch Cuisine
 Groene kruidenkoek

 “Daar is de lente, daar is de zon
bijna - maar ik denk dat ze weldra zal komen-,
de fallus impudicus staat al in bloei
en de blaadjes krijgen bomen !” 

Zo begint het vrolijke lentelied van Jan de Wilde, ik zag hem voor het eerst in Prinsenbeek, ik dacht zo rond 1976,
in een oude stal aan de Groenstraat. Een pracht plek die het veld heeft moeten ruimen.
Tja de wereld is soms als een pannenkoek.
Dus maken wij er maar het beste van.

Wat heb je nodig

Beslag voor 8 stuks en de eerste die vaak mislukt.

  • 125 g tarwebloem, patent
  • 125 g boekweitmeel
  • 15 gr verse gist of 7 g instant gist
  • 500 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout (4 g)
  • 4 eetlepels gehakte kervel
  • 4 eetlepels gehakt bieslook
  • 2 eetlepels gehakte salie
  • 2 eetlepels gehakte daslook
  • boter om te bakken en te bestrijken

Als je mooie zuring of boerenwormkruid kunt vinden mag dat als goed oud Limburgs gebruik er ook door. 

Hoe te maken

Dutch CuisineGiet een beetje olijf olie in een kommetje en meng er de gehakte knoflook door.
Meng in een kom de bloem, meel en gist door elkaar. Vorm een kuiltje.
Dan doe ik altijd het ei erbij en giet er dan pas al roerend de melk erbij.
Alles mooi glad roeren (kloppen) tot een glad beslag ontstaat.
Nu de suiker en het zout toevoegen en laat het een uurtje rijzen onder een vochtige theedoek. 
Beslag goed doorroeren. Klontje boter smelten op matig vuur.
Telkens 100 ml beslag laten rondwalsen in de pan tot de hele bodem bedekt is.
Aan weerszijden lichtbruin bakken – keren als bovenkant droog is.

Eten met gebakken paddenstoelen met persilade of een plak appel bakken samen met een plak eendenlever.
Met stroop mag natuutlijk ook.
Het is zelfs heerlijk met een mooie kakelverse kropsla met mosterdvinaigrette er overheen gedruppeld maar drink er een Gentse Gruut Wit van Annick De Splenter bij,
bieren met middeleeuwse kruiden.

Luister dan weer naar Jan de Wilde met zijn nummer:”Fanfare Van Honger en Dorst”
Zijn we weer helemaal rond.

 t schanske           Gentse Gruut Witte

Foto: gemeente archif Breda 't Schanske in Prinsenbeek 

 

 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 
  instagram
 
 

Gewoon leuke dingen

Roosendaal lezing [Klik Hier]

BNdeStem  ARTVARK[Klik Hier]

Stoof in Kriekenbier [Klik Hier]

 

Inschrijven nieuwsbrief