De winkelwagen is leeg
aardpeersoep Gamba
 Soepje van aardperen
Het groeit als onkruid het is daarom het ideale gewas voor de luie tuinman en dan heeft hij ook nog van die fantastische namen.
We presenteren vandaag de topinamboer of zoal de Fransen zegge artisjok du Jeruzalem oftewel de topinamboer.
Knolzonnebloem kan ook nog. De zusters in Catharinadal hadden er volle kruiwagens van.
Deze vergeten groente werd voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605.
Hij trof de aardpeer aan bij de Huron-indianen. Waar de aardpeer eerst vooral in Frankrijk populair was zien we de knol
nu ook regelmatig in de Nederlandse keuken terug.

Je kunt hem op verschillende manieren eten. Rauw in een salade, gesneden en gebakken als vervanger voor de gebakken aardappel.
De luie kok wast hem schoon en bakt hem met schil al in de boter en strooit er wat Parmezaanse kaas over en is dan klaar.
Ik schil hem en wanneer je hem kookt komt er een prachtige rijke nootachtige smaak naar boven.

 

Wat heb je nodig

500 g aardpeer
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr knolselderijStuk wit van een prei
3 stengels bleekselderie
boter
500 ml groentebouillon of kippen bouillon
250 ml melk
100 ml room
witte peper en zout



Voor de kuidenolie
handvol salieblaadjes
handvol peterselie
olijfolie

Dutch Cuisine

Hoe te maken

Schil de aardpeer en snijdt deze in plakjes. Snijdt ook de teen knoflook fijn. Smalt de boter
in de pan en doe hier de plakjes aardpeer en de knoflook in. Fruit vijf minuten en snij in de tussentijd de geschilde aardappel, prei, knolselderij en bleekselderij in plakjes. Voeg deze ingrediënten toe aan de aardpeer en knoflook en fruit eveneens vijf minuten.
Giet er dan de kippenbouillon bij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur terug en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje koken met de deksel op de pan.
Pureer dan met de staafmixer tot een glad geheel.
 
Maak in de tussentijd met de staafmixer in een beker de groene kruidenolie.
Deze druppel je in de soep voor het serveren. Ik zelf eet er graag dunneplakken roggebrood bij.
Deze snij ik dan zelf en bak ze met wat geklaarde boter op 170 graden af in de oven,( 17 min.)

Op zondag leg ik er ook een paar schoongemaakte rauwe gamba’s bij (met staartje).
Wel even heet bakken in wat olie.
 
 

 

  

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten op Instagram 
  instagram
 
 

Gewoon leuke dingen

Roosendaal lezing [Klik Hier]

BNdeStem  ARTVARK[Klik Hier]

Stoof in Kriekenbier [Klik Hier]

 

Inschrijven nieuwsbrief